Biografi

Hanna Åberg är från Malmö och uppväxt på Kirseberg. Hon kommer från en konstnärsfamilj; hennes far är skulptören Fred Åberg. Hon stod själv i valet och kvalet mellan konsten och musiken i de tidiga tonåren, men det blev alltså musiken. Hanna är klassiskt skolad gitarrist, men började skriva egna sånger i tjugoårsåldern. Allmänna musikstudier bedrev Hanna Åberg senare vid Sundsgårdens Folkhögskola i Helsinborg, och gitarrstudier för Gunnar Hansson, Torvald Nilsson och Börje Sandquist. Sångstudier har det blivit för Maria Herrlin.

Efter genombrottet med segern i SM i Nidvisor 1998 och det rosade debutalbumet "Hanna Åberg" 1999 har det rullat på för Hanna med framträdanden runtom i landet. Som exempel kan nämnas visfestivalerna i Västervik och Falkenberg, Visfesten i Steninge och den Nordiska Visfesten i Hangö, Finland. Hon är en självklar gäst hos Visans Vänner runtom i landet och har också gjort turnéer för Musik i Väst och Musik i Syd, samt spelningar för bl. a. Kultur Malmö och liveklubben Woody South.

2006 släpptes Hanna Åbergs singel "Precis" och sedan albumet "Till en vän". Men parallellt med sin egen text och musik har Hanna Åberg också tonsatt dikter av Gabriel Jönsson (1892-1984), på uppdrag av musikarkeologen Cajsa S. Lund. Dessa lär så småningom också ligga till grund för en ny cd-produktion.