Recensioner / Meriter

Hanna Åberg har framträtt med visartisten Finn Zetterholm, cellisten Hege Waldeland och gitarristen Börje Sandquist, men även med TV-profilen Jesper Aspegren samt författarna Björn Ranelid och Torbjörn Flygt. Hennes musik har spelats i radions samtliga kanaler och i TV, bland annat när Hanna var gästartist i SVT:s caféprogram "Go' kväll".

 

  • Hanna Åbergs skapande har för övrigt prisats genom ett flertal stipendier:
  • 1:a pris i SM i Nidvisor 1998
  • Stipendium av Konstnärsnämnden i Stockholm 2002 (komponister)
  • Malmö Stads Kulturstipendium 2002
  • STIM-stipendium 2003
  • Johnny Bode-stipendiet 2004 (som första kvinna!)
  • Stipendium av Konstnärsnämnden i Stockholm 2007 (sångare/musiker)

 

Skivrecensioner

Recensioner av nya albumet "Till en vän" (dBCD97)

"...väldigt stilsäkert och gjort med bra stilkänsla..."

Po Tidholm | Dagens Nyheter

 

"...varmt inroniska vardagsberättelser och lågmält humoristiska betraktelser kring kvinnligt och manligt, föräldraskap och kärleksrelationer.

"Av detta blir en stark helhet, och det är just helheten som övertygar i Hanna Åbergs så gedigna viskonst. De välsnidade melodierna står utmärkt på egna ben, rösten är folkviseaktigt klockren och samtidigt personlig. Lägg därtill influenser av blues och jazz och denna cd blir en fullträff."

Ulf Gustavsson | Upsala Nya Tidning

 

"... verkligt överraskad över hennes stora talang. Hon sjunger sina egna visor mycket behagligt och engagerat. [...] Hanna Åberg får vi säkert höra mycket, mycket mera av i framtiden."

Stig Jonasson | Smålandsposten

 

"Hanna Åberg 'Till en vän': Den här tjejen sjunger så vackert att man njuter mera av stämman än lyssnar på texterna. Men det ska man göra, speciellt på den lilla desperata vaggvisan. En lite klurig, underfundig och varm platta med många bottnar."

Tony Kaplan | Kvällsposten

 

"Visst bits hon, visst är hon ironisk och nog är hon satirisk, men inte så att det förstör. [.]

Hanna Åberg är också finstämd, nästan folkviseljuv när det passar. När debutalbumet kom skrev jag 'Hanna Åberg är det bästa som hänt den svenska visan på länge'. Sedan dess ha det kommit några fler i genren, men det finns ingen anledning att ta tillbaka.

Hanna Åberg skriver visor jag gillar, inget pjosk i texterna, rakt på , träffande, känsligt.

Hanna klarar allt i genren. Fortsätt så och de gamla visrävarna ska stå upp och applådera."

Lennart Götesson | Dala-Demokraten

 

"Sötma och sälta i tuggorna efter varann. Det ljuva leendet följt av den ironiska grimasen.

Hannas andra soloplatta inleds med finstämda visor, nästan väl fina, men glider gradvis över

i giftigare saker. [...] Hannas visor är bitskt välformulerade. En unik och originell röst."

Lars Thulin | Ystads Allehanda

 

"...egna visor till utmärkt gitarrackompanjemang spetsat med lämpliga medmusikanter. <br /> Hanna Åbergs styrka är hennes sensibla, klara röst i kombination med en fin närhet."

Meta Alm | LIRA

 

"Till en vän är en mycket lättlyssnad och "luftig" skiva som inte kräver något av lyssnaren utan bara ger.

Hanna Åbergs röst är mycket bra. Hon verkar ha förstått vilket instrument och vilken tillgång hennes röst är och hur den bäst kommer till sin fulla rätt. Texterna är finstämt välskrivna. Tillsammans med melodierna och Hannas röst bildar allt en fin helhet."

Anna Zetterberg | KIM

 

 

Recensioner av debutalbumet "Hanna Åberg":

"... en mycket duktig gitarrist och musiken är ljuv och finstämt lågmäld. Sången är också lågmäld och mjuk, men i texten finns bettet... Det skulle gå att rada upp citat, men lyssna hellre själva. Hanna Åberg är det bästa som hänt den svenska visan på länge."

Lennart Götesson | Dala-Demokraten

 

"... tilltalande individuell skuggning... drag av uppkäftig fräckhet... naturligt och vackert... Hanna Åberg [har] lärt att det inte är genom att lägga på eller ta i som de största effekterna nås, utan genom att ta bort, reducera. Framför allt om man vill mycket. Och det vill Hanna Åberg."

Björn Linnell | Dagens Nyheter

 

"Allting blir bättre på skånska. Så är det bara. Hannas främsta vapen är det tillbakadraget finstämda och i den ömma 'Aldrig' tar hon sin musik till fulländning. 'Hanna Åberg' är en välbehövlig paus i vardagens stress, larm och bök."

Håkan Durmér | Gefle Dagblad

 

"Det låter talangfullt, intressant och framför allt äkta om vad som presteras. Nu rör det sig om sånger som kretsar kring rädslan för ensamheten, livet 'därborta i dimman', när man ligger vaken och inte kan sova, en finstämd och ljus hyllning till våren, en optimistisk vaggvisa och en mycket vacker kärlekssång 'Till min älskade', och annat som drar öronen till sig. Den här redan prisbelönta Malmö-flickan kan således vara helnöjd med sin debut och se framtiden an med stor tillförsikt."

Tony Kaplan | Arbetet Nyheterna

 

"Hon blandar ironiska texter med uppriktig och vacker lyrik som inte känns det minsta krystad. Åbergs skickliga gitarrspel och ljusa stämma ramar in låtarna, som smyckas av bland annat kontrabas, slagverk, cello och sopransaxofon."

Maria Ahlsten | Östersundsposten

 

"En fin mix av elakt och ömsint."

Ulf R Johansson | Kvällsposten

 

Konsertrecensioner

"Kvällens absoluta överraskning var unga och begåvade Hanna Åberg. Plötsligt satt hon bara där och sjöng en blandning av ljuva visor och de hiskligaste nidvisor. Lägg till detta ett underbart lustmord på schlagern modell dansband... En ordens skönkonst blandat med ett supermusikaliskt gitarrspel. Var kom hon ifrån denna mångbegåvade tjej?"

Ulf Persson | Skånska Dagbladet

(Björn Ranelid, Torbjörn Flygt och Hanna Åberg på Victoriateatern, Malmö)

 

"Med sitt klassiska gitarrspel och sina ofta svartsynt humoristiska visor - som hejdlösa dansbandsdriften 'Kanske på Svensktoppen' - ger hon kvällen kontrast. Knäpptyst slickar publiken i sig varje stavelse, och ingen vågar bullra med några tappade knappnålar."

Lars Thulin | Trelleborgs Allehanda

(Kajsa Grytt, Pelle Ossler, Thomas Andersson Wij &amp; Hanna Åberg på Inkonst, Malmö)

 

"...inte bara vinnare av SM i nidvisor 1998... Hennes repertoar är bredare än så, och Hannas sång var i går mer lågmäld och poetisk, med ett stämningsfullt och tidvis raffinerat gitarrspel."

Landskronaposten / NST

 

"Med en påbörjad karriär... håller Hanna på att göra sig ett namn. Då kanske inte minst för sitt goda handlag med gitarren. Att sedan inte nämna det vitala och humoristiska språket i hennes burleska och kaxiga nidvisor med folkviseton skulle vara att häda."

Sebastian GurenWacht | Nya Wermlandstidningen

(Arenan, Karlstad)

 

"Hanna Åberg från Malmö är en artist med skön sångröst och förmåga att hantera sin gitarr...en visartist som om något år kommer att stå på topp. Prov på härlig imitationsförmåga visade Hanna Åberg med 'Kanske på Svensktoppen' - en härlig parodi, fylld av de läskigaste klyschorna i genren, som gav orsak att skratta loss."

Marit Lundström | Västra Nyland

(Nordiska Visfesten i Hangö, Kulturmagasinet)

 

"Skånska visartisten Hanna Åberg har en vid skala och dessutom är hennes gitarrspel av verklig klass. Det hon framförde i visorna växlade från ironi och humor till poetisk skönhet. Hennes svensktoppsparodi gick hem för fullt, även om en stor del av publiken annars gärna lyssnar just till låtar av den typen."

Biggan | HangöTidningen

(Nordiska Visfesten i Hangö)